Κάθε έκφραση που χρησιμοποιούμε καθημερινά κρύβει μέσα της χρώματα και μαρτυρά την άμεση σχέση που έχουν τα χρώματα με τη διάθεσή μας. Ωστόσο, τα χρώματα , πέρα από το να εκφράζουν τη διάθεσή μας, έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν.

Ένα μπουκέτο με φρεσκοκομμένα λουλούδια του αγρού αρκεί για να χαμογελάσουμε. Και ένα ζευγάρι κόκκινες γόβες για να μας μεταμορφώσει σε ντίβα. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη από πολύ παλιά. Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο "The Power of Golor" του Dr Morton Walker, έλκει τις ρίζες της από τους Αιγύπτιους και τους Ινδιάνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν χρώματα γα να θεραπεύουν ασθένειες. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα χρώματα επηρεάζουν την ψυχική διάθεση των ανθρώπων, ακόμα και την υγεία. Κάθε χρώμα έχει τη δική του χαρακτηριστική δόνηση, η οποία αντιστοιχεί με τις εσωτερικές δονήσεις του σώματος. Όταν δε νιώθουμε καλά, το κατάλληλο χρώμα αποκαθιστά την ψυχοσωματική μας ισορροπία.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βάλουμε χρώμα στη ζωή μας; Δε χρειάζεται να αλλάξουμε έπιπλα ή να αγοράσουμε καινούρια ρούχα. Μια πινελιά αρκεί για να επιτύχουμε την επιθυμητή αλλαγή. Μερικά μαξιλάρια στον καναπέ ή ένα ριχτάρι, το καπέλο ενός φωτιστικού, αλλά και ένα βάζο με λουλούδια μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το ίδιο και τα αξεσουάρ, που αλλάζουν όχι μόνο τη διάθεσή μας στη στιγμή, αλλά τονώνουν και την αυτοπεποίθησή μας.

Ας δούμε τα βασικά χρώματα και τα χαρακτηριστικά τους.

Κόκκινο του πάθους

Θεωρείται το πιο ερωτικό χρώμα, παράλληλα όμως αυξάνει την ενέργειά μας. Ενδείκνυται για χώρους στους οποίους κινούμαστε, όπως το χολ, οι σκάλες, το δωμάτιο γυμναστικής ή η κουζίνα. Σε δωμάτια που προορίζονται για ξεκούραση, καλό είναι να το αποφεύγουμε.

Ρομαντικό ροζ

Λένε πως "είναι σχεδόν αδύνατον να τσακωθείς μέσα σε ροζ δωμάτιο". Το χρώμα που έχουν τα κουφέτα και τα κουκλόσπιτα, συμβολίζει τη φιλία και δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, χαλάρωσης κα ισορροπίας. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να κουράσει.

Ζουμερό πορτοκαλί

Το προτιμούν τα εστιατόρια, τα καφέ και τα σούπερ μάρκετ, γιατί ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα και ανοίγει την όρεξη. Αν έχουμε πρόβλημα βάρους δε βάφουμε την κουζίνα μας πορτοκαλί. Εκτός αν θέλουμε να το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για παρεκτροπές. Το πορτοκαλί ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό, αυξάνει την αυτοπεποίθησή μας, δημιουργεί την αίσθηση ζέστης στο χώρο και βοηθά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ιδανική επιλογή γαι το εφηβικό δωμάτιο ή για το γραφείο.

Κίτρινο του ήλιου

Χαρίζει κέφι, τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας και συμβολίζει τη διαύγεια σκέψης και τη φιλοδοξία.

Πράσινο της αισιοδοξίας

Χρώμα της αρμονίας, συμβολίζει την κατανόηση και την αποδοχή, αλλά και την ευημερία, τη γενναιοδωρία. Το πράσινο χρώμα θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία, μειώνει την κλειστοφοβία και επαναφέρει την ισορροπία.

Θαλασσί της θάλασσας

Θεωρείται το χρώμα της αλήθειας και της ανώτερης νοημοσύνης, του διαλογισμού και της περισυλλογής. Δροσίζει και ηρεμεί, καθώς μειώνει την ένταση και τον εκνευρισμό.

Μαύρο της νύχτας

Συμβολίζει την πειθαρχία και την εσωστρέφεια, αλλά και το φόβο για το μέλλον. Το μαύρο αυξάνει την αυτοσυγκράτηση και την αυτάρκεια.

Λευκό της ειρήνης

Συμβολίζει την υπέρτατη πίστη, την ελπίδα, τη διαφάνεια. Χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους.

Πηγή Επιθυμίες